Història d'una Refugiada
- La Cate
- 20 feb 2018
- 2 Min. de lectura
Ahir diumenge, els Gràlies van poder gaudir d'una sessió una mica diferent. De la mà de l'organització ACNUR, vinculada a l'ONU, que té com a objectiu ajudar als refugiats d'arreu del món, va venir la Romina a explicar la seva història.
La Romina és una ex fiscal anticorrupció de Veneçuela que ja fa vuit anys que està refugiada a Barcelona.
La sessió va començar posant en context als Gràlies sobre la situació social, política i econòmica actual de Veneçuela. Els va mostrar estadístiques sobre els països d'origen de més refugiats i els països més receptors. Els va sobtar que el rànquing d'estats que més refugiats acollien eren en quasi la seva totalitat del tercer món. També els va explicar els tipus d'immigració que hi ha: forçada, obligada, lliure, etc. i va obrir un torn de preguntes sobre la introducció.
Un cop el context ja estava aclarit, la Romina va explicar la seva dura història als Gràlies, als quals se'ls va veure molt interessats durant tota la sessió.

La Romina va haver de marxar forçadament del seu país per por a ser empresonada, en un procés judicial ple de incongruències i errors de protocol. Era fiscal anticorrupció i, gràcies als seus estudis a Boston i la seva experiència en la fiscalia, era de les més importants del país. Es va veure involucrada en diversos casos de corrupció, tancant a gent important a les presons, com alcaldes o sindicalistes. Volia canviar la situació corrupta del seu país i per aquest motiu també tenia gent darrera que volia posar fi a la seva vida.
La Romina havia de sortir de casa amb escoltes per evitar qualsevol situació violenta o d'intent d'assassinat. Fins i tot va presenciar la mort d'un dels seus escoltes, fet que va salvar-li la vida.
Finalment, va veure com se li imputaven un seguit de delictes impossibles de demostrar, i com companys/es de feina li deien que no hi havia res a fer, havia passat a ser un problema polític, així doncs, va haver de fugir a Europa. El trajecte per arribar-hi però, no va ser gens fàcil. Un viatge llarg, passant per Holanda, que finalment va permetre-li instal·lar-se a Barcelona.
L'asil proporcionat per Espanya però ha limitat gran part de la seva vida professional, ha hagut d'abandonar la seva carrera professional, i gran part de la seva vida personal. Les lleis d'asil impedeixen que els refugiats passin més de tres mesos fora del país, fet que dificulta el contacte amb la seva família, que segueix a Veneçuela.
La Romina va arribar a Barcelona ara fa vuit anys i actualment, amb només 40 anys, ha fet un gir absolut a la seva vida. Actualment es dedica als temes de sensibilització de la societat. Treballa de la mà d'ACNUR, fent xerrades arreu per explicar la situació dels refugiats i posant de testimoni la seva història.
Els Gràlies han gaudit molt d'aquesta sessió, han estat atents a la història i han après la dificultat dels refugiats per trobar asil i les precàries situacions en què s'han de trobar els testimonis per haver d'abandonar el seu país, sense garanties de tornar-hi.
Moltes gràcies Romina. Ens has ensenyat molt.
Comments